Viața Liberă
Leaderboard DevBrains

Acceptarea succesiunii

Domnul Mihai V. ne întreabă care este termenul legal de acceptare a succesiunii? La această întrebare ne-a oferit un răspuns domnul notar George Schin.

Prin moştenire se înţelege transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane fizice, persoane juridice sau către stat.

Potrivit art. 686 din Codul civil, „nimeni nu este obligat de a face acceptarea unei moşteniri ce i se cuvine”, astfel succesibilul are dreptul de a alege (numit drept de opţiune succesorală), între consolidarea titlului de moştenitor prin acceptarea pură şi simplă sau sub beneficiu de inventar sau desfiinţarea acestui titlu prin renunţarea la moştenire.

Opţiunea succesorală

Dreptul de opţiune succesorală trebuie să fie exercitat într-un termen de 6 luni, calculat de la data deschiderii moştenirii, pentru ca soarta juridică a moştenirii să nu rămână multă vreme incertă.

Moştenirea se deschide „prin moarte”, astfel data deschiderii ei coincide cu momentul morţii celui care lasă moştenirea (art. 651 din Codul civil).

În acest sens, art. 700 din Codul civil, prevede că „dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni, socotit de la deschiderea succesiunii”.

Legiuitorul, în acest articol, s-a exprimat doar cu privire la “dreptul de a accepta”, dar este neîndoielnic că şi renunţarea la moştenire urmează să fie făcută în aceeaşi perioadă de timp.

Evaluează articolul
Fii primul care votează
TM

Articole înrudite

0 comentarii

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conținutul mesajelor pe care le postează și își asumă toate consecințele.

ATENȚIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conțin cuvinte obscene, anunțuri publicitare, atacuri la persoană, jigniri, amenințări și cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislația în vigoare.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidențialitate conform regulamentului GDPR și cu Termenii și condițiile de utilizare ale site-ului.