Curier juridic - Zilele de repaus
„Se acordă o zi liberă în cazul în care un angajat a lucrat doar o singură oră sâmbăta?”, ne întreabă doamna Cristina B.
În activitatea sa cu angajatorul, salariatul se bucură de zile libere plătite şi zile libere fără plată.
Zilele libere plătite sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora,
- căsătoria salariatului - 5 zile;
- căsătoria unui copil - 2 zile;
- naşterea unui copil - 5 zile + 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură;
- decesul soţului, copilului, părinţilor, socrilor - 3 zile;
- decesul bunicilor, fraţilor, surorilor - 1 zi;
- donatorii de sânge - conform legii;
- la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi, cu mutarea domiciliului în altă localitate - 5 zile.
Zilele libere fără plată:
· zilele de sâmbătă şi duminică;
· 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior (acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului).
Cu privire la zilele de sâmbătă şi duminică, potrivit art. 132 din Codul muncii, acestea sunt considerate repaus săptămânal. Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.





0 comentarii
Lasă un comentariu
Utilizatorul este singurul responsabil de conținutul mesajelor pe care le postează și își asumă toate consecințele.
ATENȚIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conțin cuvinte obscene, anunțuri publicitare, atacuri la persoană, jigniri, amenințări și cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislația în vigoare.
Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidențialitate conform regulamentului GDPR și cu Termenii și condițiile de utilizare ale site-ului.