Viața Liberă
Leaderboard DevBrains

Curier juridic - Compensarea concediului de odihnă

„Timp de doi ani nu am beneficiat de concediu de odihnă şi nici de plata acestuia. În urma disponibilizării, angajatorul este obligat prin lege să-mi plătească în bani concediile neefectuate?”, ne întreabă domnul Ion.

Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. (art. 141 alin. 3 si 4 din Codul muncii).

Deci, în momentul disponibilizării trebuie să primiţi compensarea în bani a concediului neefectuat. În cazul în care nu vi se acordă, puteţi obţine suma respectivă prin instanţa judecătorească, în termen de 3 ani de la data încetării contractului individual de muncă, potrivit art. 263 alin. 1 lit. c) din Codul muncii.

Retractarea demisiei

„Dacă mi-am înregistrat demisia, pot să mi-o retrag? Sunt încă în perioada de preaviz”, scrie domnul Dănuţ F.
Demisia este în principiu irevocabilă; retractarea ei este posibilă, totuşi, numai cu acordul expres sau implicit al angajatorului. Este firească această soluţie întrucât termenul de preaviz curge în favoarea angajatorului.

Evaluează articolul
Fii primul care votează
TM

Articole înrudite

0 comentarii

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conținutul mesajelor pe care le postează și își asumă toate consecințele.

ATENȚIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conțin cuvinte obscene, anunțuri publicitare, atacuri la persoană, jigniri, amenințări și cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislația în vigoare.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidențialitate conform regulamentului GDPR și cu Termenii și condițiile de utilizare ale site-ului.