Viața Liberă
Leaderboard DevBrains

Indemnizaţii pentru creşterea copilului

„Dacă o salariată care are ca dată prezumtivă a naşterii luna noiembrie 2010 nu a realizat venituri în luna noiembrie 2009, fiind în concediu fără plată, poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului?”, întreabă doamna Ioana M.

Potrivit art. 1 alin. 1 din O.U.G. nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Alin. 2 lit. i) al aceluiaşi articol stipulează că cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioada în care persoanele au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii.

Deci, concediul fără plată pentru a fi considerat perioadă asimilată în vederea deschiderii dreptului salariatei dumneavoastră la concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani trebuie să fi fost acordat pentru participarea la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta să-şi fi dat acordul dacă iniţiativa i-a aparţinut.

Pe de altă parte, concediul fără plată pentru interese personale nu ar afecta dreptul menţionat dacă în noiembrie 2009 salariata a lucrat cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din lună, iar în celelalte a fost în concediu fără plată. Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată în cele 12 luni fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut anterior.

Evaluează articolul
Fii primul care votează
TM

Articole înrudite

0 comentarii

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conținutul mesajelor pe care le postează și își asumă toate consecințele.

ATENȚIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conțin cuvinte obscene, anunțuri publicitare, atacuri la persoană, jigniri, amenințări și cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislația în vigoare.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidențialitate conform regulamentului GDPR și cu Termenii și condițiile de utilizare ale site-ului.