La Complexul Muzeal/ Cufundarul Polar, vedeta lunii martie
Exponatul lunii martie, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, este Cufundarul Polar (Gavia arctica), o pasăre de mărime medie care face parte din categoria cufundătorilor. După cum aflăm de la Florin Matei, responsabil relaţii publice în cadrul instituţiei, Cufundarul Polar cuibăreşte în Nordul Europei şi Asiei şi iernează în zona de coastă din Nord-Vestul şi Sud-Estul Europei. În interiorul continentului poate fi văzut pe lacurile şi bălţile cu apa limpede şi bogate în peşte, aflate pe traseul de migraţie şi pe care le părăseşte la apariţia îngheţului. Se hrăneşte cu peşti, crustacee şi insecte acvatice după care se scufundă pentru a le prinde.
Cufundarul polar este rar întâlnit în ţara noastră. Cuibăreşte în zonele de tundră, pe lacurile şi bălţile cu apă dulce şi care au insule şi peninsule liniştite, greu accesibile omului. Perechile rămân legate pe toată durata vieţii şi stau împreună atât în perioada de creştere a puilor, cât şi pe tot parcursul migraţiei. Masculul este cel care construieşte cuibul, iar clocitul este asigurat de ambii părinţi, prin rotaţie.





0 comentarii
Lasă un comentariu
Utilizatorul este singurul responsabil de conținutul mesajelor pe care le postează și își asumă toate consecințele.
ATENȚIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conțin cuvinte obscene, anunțuri publicitare, atacuri la persoană, jigniri, amenințări și cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislația în vigoare.
Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidențialitate conform regulamentului GDPR și cu Termenii și condițiile de utilizare ale site-ului.